top of page
Writer's pictureHelka Belt

Ero koetaan usein epäonnistumisena, koska yhteiskunta ajattelee edelleen eron olevan väärin

Yhdessä, kun kerran niin ollaan päätetty. Lasten takia on pysyttävä yhdessä. On itsekästä lähteä, jos suhteessa ei ole väkivaltaa. Kaikki muut syyt voidaan selvittää. Tuntuvatko nämä lauseet tutuilta, oletko jopa itse sanonut nämä itsellesi tai puolisollesi?





Yhteiskunnassamme elää ajatus, että ydinperhe on paras perhemuoto, tapahtuipa ydinperheen sisällä sitten mitä tahansa. Se on aina parempi kuin eroperhe.


Tämä on hyvin kaukaista perua oleva ajatus. Perhekäsityksemme on peräisin pitkälti sodan jälkeiseltä ajalta. Myös uskonto on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen hyvin voimakkaasti sanomattomiin, itsestään selviin ja kyseenalaistamattomiin arvoihin: nainen ja mies muodostavat perheen perustan, johon kuuluu myös lapsia. Monogaminen, heteronormatiivinen ja elinikäinen suhde on tavoiteltava ja ainoa oikea tapa elää.


Monogaminen, heteronormatiivinen ja elinikäinen suhde on tavoiteltava ja ainoa oikea tapa elää.

Emme ehkä usko, että itse näin ajattelisimme, elämmehän jo hyvin modernissa, jopa jälkimodernissa yhteiskunnassa. Olemme kuitenkin perineet nämä arvot vanhemmiltamme, jotka taas omilta vanhemmiltaan, jotka ovatkin jo sodan jälkeisen ajan lapsia. Arvot ovat hyvin pysyviä, jotka tiedostamattomasti vaikuttavat meihin. Siksi ero koetaan häpeällisenä ja epäonnistumisena.


En usko tavanneeni yhtäkään eronnutta, joka ei olisi sanonut tai ajatellut, että ero on epäonnistuminen. Tällöin haluan pysähtyä kysymään: epäonnistuminen mistä? Vastaus on, että tästä vanhasta tavasta ajatella. Jos suhde päättyy, on se epäonnistunut yritys elää yhdessä koko elämä. Ei tässä ajattelutavassa ole mitään välttämättä väärää, mutta eronneille se kasaa paljon häpeää ja epäonnistumisen tunteita.


Avioero oli pitkään rikos. Ajatteletko sinä, että ero on väärin? Onko väkivalta suhteessa ehkä ainoa oikea syy erota? Jos on vain huono olla, onko se liian heppoinen syy erolle? Oletko ehkä syyttänyt puolisoasi siitä, että hän lähti liian helposti? Oletko syyllistänyt itseäsi siitä, että lähdit niin huonoin perustein?



Jos suhde päättyy, on se epäonnistunut yritys elää yhdessä koko elämä.

Kaikki nämä ajatukset kumpuavat meihin jo synnyingeeneissä saamistamme arvoista ja tavoistamme elää. Emme aina itsekään hoksaa ajattelevamme näin. Siksi on hyvä pysähtyä jokaisen ajatuksen, itsesyytöksen tai epäonnistumisen tunteen äärelle: mistä tämä oikeastaan kertoo? Onko niin, että yhdessä on pysyttävä, oli mikä oli?


Uusi Eron jälkeen -verkkokurssini paneutuu juuri näihin alitajuisiin ajettelumalleihin rikkoen niitä ja löytäen uuden tavan ajatella eroa ja omaa elämää. Kurssilla käydään läpi myös lempeästi mutta tehokkaasti eron tuomia surun ja vihan tunteita. Tutustu kurssiini täällä.





Ero on aina iso kriisi ja muutos. Silti sinun ei tarvitse ajatella olevasi epäonnistunut. Lempeys itseään kohtaan on isoin lahja, jonka voimme itsellemme antaa.


Terveisin, Helka



360 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page