Olen ollut ylivelkaantuntut opiskelija ja äitiyslomalainen. Olen ottanut lisää ja lisää velkaa ja tuntui, etten pääse kierteestä pois lainkaan. Nykyään hallitsen talouttani yksinkertaisella budjettitaulukolla, jonka kehitin, kun olin hyvin pienituloinen ja velkainen. Arjen taloudenhallinnassa minulle on tärkeää, ettei säästämisestä tule nuukailua, tai ilo arjesta häviää.
Laajassa OP-Median haastattelussa kerron taustaa omaan taloushistoriaani. Käy lukemassa sieltä syitä velkaantumiseeni sekä siitä, miten selvisin tähän pisteeseen, jossa nyt olen.
Tämä EI ole selviytymistarina, onnistumiskokemus, joita näkee paljon somessa ja lehdissä. Tässä ei ole kyse sankaruudesta, vaikeuksista oppimisesta tai siitä, että kun itse päättää, kaikki muuttuu paremmaksi. Tarinani on tarina siitä, että joskus tahtomattaan lipsahtaa todella velkaantuneeksi, eikä enää tiedä, miten selviytyä. Kun rahat loppuu, on pakko tehdä jotain. On vain pakko. Tarinani kertoo siitä, sekä siitä, että muutos ei ole nopea. Oma muutos kesti yli 5 vuotta ja se jatkuu yhä.
Oman kokemukseni myötä tiedän, ettei velkaantuminen ja lainojen ottaminen tapahdu vain harvoille tai ns. laitapuolen kulkijoille. Joskus tavallinen elämäntilanne, usein yllättävä, kuten minulla äidiksi tulo opiskelijana, laittaa alulle tapahtumaketjun, joka johtaa velkaantumiseen. Myös sairastuminen tai ero voivat keikauttaa talouden miinuspuolelle. Kyse ei ole aina siitä, ettei osaisi säästää tai eläisi tuhlailevaa elämää.
Joskus rahankäyttöön ei ole saanut minkäänlaista opetusta kotoa. Onko ihmekään, ettei aikuisena tule luonnostaan oman budjetin hallinta? Joskus ostoskäyttäytyminen on tunnelatauksellista, eli ostaminen voi tuoda helpotusta suruun tai lisää hyvää oloa onnistumisiin. Helposti ostaakin yli varojensa.
Osamaksut, nettiosotokset ja yllättävän helposti saatavat lainat johtavat siihen, että ostaa yli varojensa. Osamaksujen kanssa onkin yllättävän helposti pulassa, koska ei hahmota kuukausittaisia menoeriä. Ostohetkellä voi tuntua, että tämän parinkymmenen euron maksuerän kuukausittain saa maksettua, mutta kun ostoksia kerääntyy paljon, onkin kuukausimaksut suuria.
Olen koulutukseltani tradenomi ja omien kokemusteni kautta saanut myös kokemusta siitä, miten hallita omaa talouttaan. Ajatukseni on, että taloudenhallinta ja budjetointi ei saa tarkoittaa sitä, että elää minimalisesti (ellei itse sitä halua) tai kaikesta kivasta pitäisi luopua. Taloudenhallinta on myös osa laajempaa elämänhallintaa ja mm. eron jälkeen tärkeä osa oman elämän järjestelyä.
Olen itse saanut säästettyä hyvin isojen lainojen maksujen yhteydessä, vaikka tulot eivät olleetkaan kovin isot. Kehitin budjettitaulukon, jota käytän edelleen. Taulukko auttaa selkeällä tavallaan arjessa näkemään, mitkä tulot ja menot ovat, mihin rahaa menee, ja mistä kohtaa säästää. Myöskään laskujen eriaikaisuus kuukauden aikana ei haittaa, koska taulukko näyttää todellisen maksukykysi.
Talousneuvonta uutena ja suosittuna palveluna Yksilövalmennus etänä, 50€/50min
Taloudenhallinta on osa oman elämänsä suunnittelua. Yksilövalmennuksessa käymme läpi tulosi, menosi ja ostokäyttäytymisesi. Saat keinoja hallita arjen rahavirtaasi. Osaamisalueet: velkaneuvonta, velkojen hallinta, budjetointi, säästäminen, arjen kulujen vähentäminen , muttei elämästä nauttimisen kustannuksella. Saat henkilökohtaisen budjettitaulukon käyttöösi. Kysy lisää: helka@helkabelt.fi
Lämpimin terveisin, Helka
Comments