top of page
Writer's pictureHelka Belt

Tunnelukkoterapia – tehokas tapa hallita ja ymmärtää hankalia tunnereaktioita ja vähentää pelkoja ja turvattomuutta vaikeiden tunteiden taustalla

Päivitetty: 28. elok.

Tunnelukkoterapiassa käsitellään pelkojen ja vaikeiden tunnereaktioiden taustalla olevaa pelkoa ja turvattomuuden kokemusta. Siinä opitaan, miksi käyttäydymme tietyllä tavalla parisuhteissa ja hankalissa tilanteissa ja ennen kaikkea opitaan hallitsemaan tunnereaktioita ja käyttäytymään viisaan ja lempeän aikuisen tavoin.



Tunnelukkoterapia on tehokas tapa oppia reagoimaan omiin tunteisiin lempeästi ja viisaasti. Kuva Ursula Arsiola.

Toimitko riitatilanteissa aina samalla tavalla ja et osaa mitenkään hallita tunteitasi tai vetäydyt riidoista ja pelkäät konflikteja? Tuntuuko, ettet osaa reagoida järkevämmin, vaikka kuinka haluaisit? Pelkäätkö hylkäämistä tai koetko voimakasta turvattomuuden tai ulkopuolisuuden tunnetta? Oletko läheisriippuvainen tai miellyttäjä? Onko sinun vaikea rakentaa pysyvää, luottamukseen ja turvaan nojaavaa suhdetta? Oletko suorittaja tai hyvin vaativa itseäsi kohtaan tai et usko, että olet rakkauden arvoinen?


Nämä ja monet muut hankalat tunteet ja ajatukset voivat vaivata sinua, ja mietit, mistä voisit saada apua tunteiden hallintaan. Tunnelukkoterapia auttaa kaikissa näissä asioissa ja on arjen tehokas apuri, koska siinä vaikutetaan juuri arjessa ja päivittäin tapahtuviin meitä vaivaaviin tilanteisiin.


Tunnelukko on yksinkertaistettuna sanottuna reaktio hankalaan tilanteeseen, joka muistuttaa meitä menneisyyden vaikeista tilanteista. Menneisyydessä reaktiomme ovat suojelleet meitä, mutta nykyään ne vaikeuttavat ihmissuhteita. Tunnelukkoterapiassa ymmärretään näiden tunteiden synty sekä se, miten nykytilanteessa meidän ei kuitenkaan tarvitse totella tunteiden antamaa käskyä reagoida.


Tärkeää on myös oppia luomaan turvan ja yhteyden tunne juuri nyt, olitpa suhteessa tai et. Mitä enemmän turvaa koet, sitä vähemmän tunteet ohjaavat meitä toimimaan tunteiden mukaisesti.




Tunnelukkoterapiani

Minun tapani toimia asiakkaan tarpeiden mukaan on tehdä tehtäviä, harjoitteita, lomakkeita ja mielikuvaharjoituksia niin sanotun tavallisen terapiakeskustelun lisäksi. Asiakas saa aina sanoa, jos jokin ei tunnu mukavalle. Kaikki perustuu keskusteluihimme ja meidän välisen suhteen luottamuksellisuuteen. 


Itse koen tunnelukkoterapian olleen toimivin apumuoto arjen käyttäytymisen ymmärtämiseen.

Tunnelukkolomake, jonka saat täytettäväksi, on paljon laajempi kuin netistä löytyvä. Itse koen tunnelukkoterapian olleen toimivin apumuoto arjen käyttäytymisen ymmärtämiseen. Skeematerapia, johon tunnelukkoterapia perustuu, oli alun perin tarkoitettu epävakaan ja huomionhakuisen persoonallisuuden hoitoon. 


Tunnelukkoterapia porautuu itseasiassa ihan samanlaisiin käyttäytymismalleihin: miksi käyttäydymme välillä hyvinkin epärationaalisesti, miten hallita pelkojamme, miksi kaipaamme hyväksyntää, miksi koemme olevamme huonompia kuin muut, miksi on pakko suorittaa ja niin edelleen. 


Työskentelyni asiakkaiden kanssa perustuu ehdottomaan luottamukseen sekä tasavertaiseen keskusteluun, kuitenkin niin, että asiakkaan ei tarvitse ottaa vastuuta terapian etenemisestä. Terapiatyöskentely on ihmisuhdetyöskentelyä, jossa meidänkin välille syntyy vuorovaikutuksellinen suhde.


Käymme läpi myös lapsuutta ja epämiellyttäviä muistoja, joten on hyvä varautua siihen, että olo voi vaihdella prosessin aikana. Todella tärkeä osa terapiaa on oman lapsuuden uudelleentarinointi, eli opimme uutta itsestämme ja teemme uudenlaisen tarinan itsellemme: emme ole menneisyytemme vankilassa. Aina on mahdollisuus muutokseen.


Tämä auttaa nykyhetkessä tunnistamaan ja hallitsemaan hankalia tunteita ja muuttamaan tunteisiin reagointia enemmän itseä hyödyttävään suuntaan.





Tunnelukkoterapia kestää 10-20 tapaamista ja tapaamme noin kahden viikon välein. Olen valmistunut Kimmo Takasen Tunnelukkoterapia-koulutuksesta vuonna 2019.


Voimme tavata joustavasti aamu-, päivä- tai ilta-aikaan. Pidän tapaamiset Google Meetissä. Hinta tapaamiselle on 70€/kerta (huomioi alennusryhmät -15%). Ensimmäisen maksun tulee olla maksettuna ennen ensimmäistä tapaamista, muutoin eräpäivä on noin kahden viikon päästä tapaamisesta.


Jos haluat tulla tunnelukkoterapiaani, voit olla ensin yhteydessä ilmaiseksi, ja mietimme, onko tämä toimiva apumuoto juuri sinulle. Laita viestiä helka@helkabelt.fi


Terapiastani sanottu: 

"Helka todella ymmärtää ja kuulee, mitä hänelle sanoo."

"Helkalle on helppo avautua."

"Helka on aito ja lämminhenkinen, mutta myös jämäkkä."


Täällä voit tehdä laatimani tunnelukkotestin, jolla pääsee alkuun lukkojensa ymmärtämisessä.


Lämpimin terveisin,


Anne Elisabet

140 katselukertaa0 kommenttia

Comentários


bottom of page