Koska lukko aktivoi meidän aivojen pakenemisvaiston, on niiden vaikutus hyvin pakottava.
Varsinkin ne tunnelukot, jotka selkeästi aktivoituvat eri tilanteissa (eli eivät ole koko ajan päällä, kuten tunnevaje, emotionaalinen estyneisyys tai vajavuus), voivat aktivoituessaan olla hyvin pelottavia.
Koska lukon päälle menemisen laukaisee asia, joka aktivoi meissä traumaattisen muiston tai muistoja menneisyydestä, voi lukko tuntua jopa paniikkina.
Esimerkiksi hylkäämisen tai ulkopuolisuuden tunnelukko voi tuntua hyvin pelottavalta.
Aivomme käskevät meitä PELÄTÄ. Itseasiassa tunnelukko onkin aivojen suojelumekanismi, joka käskee PAETA. Tässä on jotain pelottavaa, mene! Siksi lukko voi olla myös hyvin pakottava.
Itseasiassa tunnelukko onkin aivojen suojelumekanismi, joka käskee PAETA. Tässä on jotain pelottavaa, mene!
Sydän voi pamppailla, kämmenet tai koko kroppa hikoaa, hengitys voi tiivistyä ja olla katkonaista, oksennus nousta kurkkuun tai voit saada jopa paniikkikohtauksen.
Tämän jälkeen tilanne, joka alussa ei välttämättä ollut kovinkaan kummoinen, on jo vakava.
Koska meillä on selviytymismoodi päällä, olemme ahdistuneita ja paniikissa.
Tunnelukko laukaisee myös selviytymismekanismin, joita ovat passiivisuus, välttely ja hyökkäävyys. Voimme haluta pakonomaisesti paeta paikalta yksinäisyyteen, jottemme enää pelkäisi. Näin toteutamme lukon aktivoiman pelon: me jäämmekin yksin tai meidät hylätään.
Koska lukko aktivoi aivomme, on sen vaikutus hyvin voimakas. Siksi siihen tulee vaikuttaa päämäärätietoisesti. Lukkojen avaamiseen tai lukon hiljentämiseen voi käyttää samoja metodeja kuin paniikkiohtauksenkin: hengitä, rauhoitu, hengitä. Hengitä.
Tämän jälkeen voit analysoida tilannetta enemmän.
Lukkojen avaamiseen tai lukon hiljentämiseen voi käyttää samoja metodeja kuin paniikkiohtauksenkin: hengitä, rauhoitu, hengitä.
Lukkojen vaikutus on ahdistavaa ja voi tuntua vankilalta. Siksi niihin kannattaa aktiivisesti vaikuttaa. Tärkeintä mielestäni on ymmärrys siitä, miksi meille on syntynyt mikäkin tunnelukko. Oman lapsuuden ja menneisyyden käsittely on tässä ensisijaisen tärkeää. Tunnelukkoterapia keskittyy juuri lukkojen syntymiseen ja sitä kautta niiden heikentämiseen.
Tunnelukkokurssini on täsmäapu lukkojen ymmärtämiseen ja niiden heikentämiseen. Myös kaikki Kimmo Takasen kirjat tunnelukoista voivat auttaa sinua.
Itsetuntotyöskentelyllä on ratkaiseva asema lukkojen heikentämiseen, koska kaikkien lukkojen taustalla on kokemus, että minä en riitä tällaisena kuin olen. En ole arvokas tällaisenaan.
Lämpimin terveisin, Helka
Comments